24 March 2012

Bonek dan Persebaya

Aku tak tahulah siapa kepala dia yang membuatkan friendly match internasional antara Negeri Sembilan dan Persebaya ni jadi kenyataan. Apa yang aku boleh cakap kan cuma terima kasih yang tidak terhingga sebab satu perlawanan friendly yang dinanti-nantikan jang-jang yang tegar sekalian akan berlangsung ahad ni tak lain tak bukan di STAR of Paroi.

Apa best sangat ke Persebaya punya team ni sampai ramai sangat yang excited nak pergi? Famous sangat ke Persebaya ni? Kuat ke?. Ramai yang tak amik tahu pun pasal friendly match ni. Kalau Negeri Sembilan lawan Menyu mungkin jugak ramai yang akan amik perhatian.

Tapi bagi yang sehati sejiwa, yang tegar, yang bega, yang cintakan skuad jang, semua akan menganggap game ahad ni tersangat penting. Malaysia dan Indonesia ni ibarat adik-beradik yang tak pernah habis nak bergaduh. Tapi kadang-kadang ada masanya kita ni berbaik. Samalah macam adik abang. Kalau bergaduh bukan main. Bila nak memerlukan baru nak berbaik. Macam tu lah jugak Malaysia dan Indonesia.

Bagi aku dan geng-geng UN9 aka Buffalo Soljah yang lain, perlawanan ahad ini bukan sahaja di antara Negeri Sembilan dan Persebaya. Tetapi ahad ini juga pertembungan di antara Ultras Nogori dan Bonek Mania. Bonek merupakan penyokong nombor satu persebaya yang dianggarkan seramai 3 juta orang kesemuanya. Diorang ni semua memang sanggup hidup mati untuk persebaya dan boleh dikatakan antara penyokong paling hardcore di Indonesia.

Apa-apa pun, diharap semua dapat turun ke STAR of Paroi Ahad ni untuk sama-sama kita memeriahkan suasana. Lagi cantek kalau join UN9 di KONA 4C. Suara anda semua amat diperlukan. Kita pastikan ahad ini semua warga Surabaya akan ingat PAROI sampai mati.

Kepada Persebaya dan Bonekmania, SELAMAT DATANG KE TANAH BERADAT NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS!!

No comments:

Post a Comment